Onze school maakt deel uit van de Vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs (VPCO) te Putten.
VPCO Putten
vereniging voor protestants christelijk onderwijs in Putten
Bezoekadres:
Boekweitstraat 24
3882 GN Putten
De Wegwijzer is een protestants-christelijke basisschool.
De Wegwijzer is een protestants-christelijke basisschool. In lijn met de grondslag en het doel van onze vereniging geven wij op De Wegwijzer vorm aan eigentijds christelijk onderwijs. Hieronder verstaan we: leerlingen krijgen de verhalen uit de Bijbel verteld en kunnen er in het hier en nu betekenis aan geven. Leerlingen op onze school krijgen gedurende hun basisschooltijd een christelijke basis mee. Wij staan ervoor dat leerlingen Gods liefde leren kennen.
In alle groepen worden de verhalen uit de Bijbel verteld. Naast verhalen uit de Bijbel vertellen, bidden wij ook in de klas met onze leerlingen. Ook zingen we christelijke liederen. Wij houden maandopeningen. De maandopening, eens per maand per bouw. Zij komen bij elkaar in de hal alwaar zij zingen, bidden en luisteren naar de verhalen die centraal staan.
Op De Wegwijzer besteden wij aandacht aan de christelijke feestdagen. Daarbij krijgen vooral Kerst en Pasen ruim aandacht. Ouders worden betrokken bij de vieringen.
Eén keer per schooljaar - in januari - organiseren we in samenspraak met de kerkelijke gemeenten uit Putten een Bijbelse themaweek. Deze themaweek wordt elk jaar afgesloten met een dienst in een van de kerken in de gemeente Putten. Leerlingen en ouders worden bij deze speciale dienst verwacht.
Op De Wegwijzer werken verschillende mensen. De leerkracht is identiteitsdrager en daarom wordt van elk personeelslid verwacht dat hij/zij bewust kiest voor christelijk onderwijs en de christelijke identiteit uitdraagt in het onderwijs aan de leerlingen.
Diverse teamleden zijn aangesloten bij verschillende kerkgenootschappen. Identiteit is regelmatig onderwerp van gesprek, waarbij waardering voor elkaars opvattingen centraal staat. Wij willen vanuit persoonlijke beleving ons geloof met de kinderen te delen.
We gaan ervan uit dat ouders die De Wegwijzer als basisschool voor hun kind kiezen ook bewust kiezen voor een christelijke basisschool. Wij verwachten van ouders dat ze daarin actief participeren en betrokkenheid tonen voor de manier waarop we als school de christelijke identiteit vormgeven.
Wij zijn een open christelijke basisschool: iedereen die zich bij ons thuis voelt, is welkom. Daarbij is ruimte en variatie mogelijk. Ook ouders die geen of een ander geloof aanhangen, zijn welkom op onze school. Wij vragen wél respect voor onze identiteit. Evenzo hebben wij respect voor de ouders en hun kinderen, voor hun levensovertuiging, hun culturele of maatschappelijke achtergrond en hun geaardheid.
PCB De Wegwijzer: waar ieder kind tot zijn recht komt!
Missie
PCB De Wegwijzer is een protestants-christelijke basisschool. Gods liefde is de basis voor ons geloof en ons handelen. Onze school biedt een veilige, vertrouwde en uitdagende omgeving waar ieder kind, samen met anderen, mag ontdekken wie hij/zij is. Wij vinden het belangrijk dat het kind leert houden van zichzelf en trots is op wat het bereikt. Met eigen gaven en talenten mag het kind zich op eigen niveau ontplooien tot een zelfstandige jongere.
Onze kernwaarden en voorwaarden
Wij hebben een viertal kernwaarden van waaruit wij handelen: veiligheid, leren, verantwoordelijkheid en ambitie. Wij creëren een veilige omgeving en leren de kinderen verantwoordelijkheid te nemen voor elkaar en hun leerproces. Van daaruit mag het kind zich ontplooien met zijn eigen gaven en talenten. Onze ambitie is het beste uit ieder kind te halen. Daarom is ons motto: ‘PCB De Wegwijzer: waar ieder kind tot zijn recht komt’.
Het lesgeven is de kern van ons werk. De instructie van de leerkracht dóet ertoe! We onderscheiden pedagogisch en didactisch handelen, hoewel beide facetten van ons werk feitelijk onscheidbaar zijn. Belangrijke pedagogische punten zijn: oog hebben voor het individu, een open houding, wederzijds respect en een goede relatie waarin het kind zich gekend weet. Dit geldt niet alleen voor onze relatie met kinderen, maar ook voor onze omgang met ouders en met elkaar in het team. De open houding en het wederzijds respect zijn essentieel bij het geven en ontvangen van feedback, alleen dan kan het ons vooruit helpen. Wij hebben hoge verwachtingen van leerlingen en spreken die uit. Ook dit geldt niet alleen voor de leerlingen, maar evenzo voor het team.
Gelet op de didactiek vinden wij de volgende zaken van groot belang. Wij betrekken de leerlingen actief bij het onderwijs en geven instructie van hoge kwaliteit. We komen tegemoet aan de ondersteuningsbehoefte van de leerlingen. De leerstof, de lengte en inhoud van de instructie, de verwerking en materialen passen bij wat een kind nodig heeft. Wij hanteren gevarieerde werkvormen. Zo activeren we kinderen en komen we tegemoet aan de verschillende leerstijlen. Wij creëren een prikkelende leeromgeving waarbinnen kinderen kunnen spelen (groep 1 t/m 3) en onderzoeken (groep 4 t/m 8) en antwoorden kunnen vinden op hun eigen leervragen.
Zo geven wij inhoud en vorm aan onze slogan:
‘PCB De Wegwijzer: waar ieder kind tot zijn recht komt’.
Leerlingen die nu in groep 8 zitten, gaan rond het jaar 2075 met pensioen. Wij kunnen ons nu al nauwelijks een voorstelling maken hoe de maatschappij er over tien jaar uitziet, laat staan over vijftig jaar. We willen onze leerlingen optimaal voorbereiden op de samenleving in de 21ste eeuw. Naast taal, rekenen en de kernvakken zijn de competenties samenwerken, creativiteit, ICT-geletterdheid, communiceren, probleemoplossend vermogen en kritisch denken van belang, evenals sociale en culturele vaardigheden. Ook een betrokken, ondernemende en nieuwsgierige houding komt van pas in de 21ste eeuw. Op onze school willen wij daarom de komende jaren in onze streefbeelden accenten leggen om ons aanbod beter af te stemmen op de 21ste-eeuwse vaardigheden.
Binnen onze school werken wij opbrengstgericht: wij stellen heldere doelen. Zo proberen we uit elk kind te halen wat passend en mogelijk is. We hanteren het leerstofjaarklassensysteem en differentiëren onze aanpak op verschillende niveaus. De extra ondersteuning staat beschreven in de groepsplannen en de dagplanning. Om elk kind goed te kunnen volgen, observeren en meten de leerkrachten vrijwel dagelijks op één of andere manier de voortgang van de ontwikkelingen en leerprestaties. Dit gebeurt door middel van observaties, kindgesprekken, schriftcontrole en methodetoetsen. De school bepaalt daarnaast minimaal twee keer per jaar met methodeonafhankelijke toetsen en observaties de ontwikkeling en de vorderingen. Deze methodeonafhankelijke toetsmomenten zijn vastgelegd op de toetskalender. Wij volgen hierbij grotendeels het Cito Leerlingvolgsysteem.
Uitgangspunt voor de te behalen resultaten zijn de door het Ministerie van Onderwijs gestelde kerndoelen. De methoden die wij op school gebruiken, zijn getoetst aan deze kerndoelen. Door middel van een leerlingvolgsysteem worden de vorderingen vastgelegd en geëvalueerd. We kunnen tijdig signaleren wanneer een kind in leerprestaties achterblijft of sterk vooruitgaat. Alle kinderen hebben onze speciale zorg.
Resultaten die worden behaald, blijven relatief. Waar het halen van een hoog cijfer voor het ene kind niet zo veel moeite kost, betekent het halen van een voldoende voor een ander kind veel inspanning. Het voortdurend ontwikkelen van het eigen kunnen is ons uitgangspunt. We stellen ons tot doel dat kinderen een goede aansluiting maken op de hoogst haalbare vorm van voortgezet onderwijs. Niet in alle gevallen is het mogelijk dat kinderen de kerndoelen behalen. Dit vindt zijn oorsprong in ons uitgangspunt dat wij kinderen zoveel als mogelijk en wenselijk is binnen onze school in hun eigen omgeving naar hun capaciteiten onderwijs willen bieden. Waar in het verleden kinderen met leer- of gedragsproblemen naar het speciaal onderwijs uitstroomden, kunnen wij deze kinderen nu vaak binnen de basisschool helpen. We stellen voor deze kinderen een OPP (ontwikkelingsperspectief) op, zodat we kunnen kijken naar de ontwikkelingsmogelijkheden van het individuele kind. Wij bieden ons onderwijs dan ook zoveel mogelijk adaptief aan, dat wil zeggen: onderwijs op maat voor elk kind. Een geregeld contact tussen ouders en school is daarbij onontbeerlijk. Samen streven wij ernaar dat onze kinderen opgroeien tot sociale mensen die een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan onze samenleving.
Ons onderwijs is voortdurend in beweging. Wij houden de effectiviteit en de opbrengsten scherp in de gaten middels onze (zelf)evaluatie-instrumenten. De maatschappij ondergaat in hoog tempo grote veranderingen. Als school proberen wij zo adequaat mogelijk op die veranderingen te anticiperen. Dat betekent dat wij steeds vernieuwend bezig zijn en onze aanpak en methodieken afstemmen op dat wat van ons wordt gevraagd. Komend schooljaar schrijven wij een nieuw schoolplan 2019-2023. Hierin worden streefbeelden en ambities geformuleerd: zó willen wij dat de school er in 2023 bij staat. Per schooljaar worden schooldoelen uitgewerkt in een jaarplan dat aan het eind van het jaar wordt geëvalueerd in een jaarverslag. Veel van deze documenten maken wij inzichtelijk op onze website.
Onze school bewaakt systematisch de kwaliteit van haar onderwijs...
Onze school bewaakt systematisch de kwaliteit van haar onderwijs en neemt maatregelen om de kwaliteit te behouden en zonodig te verbeteren. Hierbij wordt de PDCA-cyclus doorlopen (Plan, Do, Check, Act).
Eigenlijk gaat het bij kwaliteitszorg in scholen om vijf eenvoudige vragen:
Kortom, kwaliteitszorg betekent dat scholen de ‘goede dingen nog beter proberen te doen’. Daarvoor is feedback nodig. Bijvoorbeeld: leren onze leerlingen goed, hoe weten we dat en zien anderen dat ook? Om dit te meten maken we gebruik van deze instrumenten van kwaliteitszorg:
Het naar buiten treden met cijfers over onderwijsresultaten is een gevoelige zaak. Niet, omdat wij bang zouden zijn dat de resultaten tegenvallen. Integendeel. Echter, de kille cijfers hebben betrekking op groepen kinderen die verschillen in aanleg en capaciteit. Ons uitgangspunt - dat ieder kind zich optimaal moet kunnen ontwikkelen - houdt in dat een kind met beperkte capaciteiten tóch onze basisschool kan doorlopen. Alle kinderen doen bij ons mee aan de eindtoets. Dat dit de gemiddelde resultaten van onze school drukt, vinden wij van ondergeschikt belang. Het vinden van passend vervolgonderwijs voor alle kinderen, is voor ons belangrijker dan cijfers. Om tóch te voldoen aan de vereiste om de resultaten van ons onderwijs te publiceren, kunt u hieronder de cijfers van de meest recente Cito-eindtoetsen vinden.
Aansluiten bij de onderwijsbehoefte van iedere leerling is een belangrijk uitgangspunt op De Wegwijzer.
Aansluiten bij de onderwijsbehoefte van iedere leerling is een belangrijk uitgangspunt op De Wegwijzer. De vraag die wij ons daarbij stellen, is: wat heeft deze leerling nodig om te leren? De zorg voor kinderen is een wezenlijk onderdeel van ons onderwijs. Omdat wij doelgericht werken en uitgaan van de mogelijkheden van individuele kinderen stemmen wij het onderwijs af op de behoefte van de kinderen. Door middel van gerichte observaties en toetsen worden de vorderingen van de kinderen op de verschillende leer- en ontwikkelingsgebieden gevolgd.
Wanneer blijkt dat een kind zich niet in voldoende mate ontwikkelt, is er altijd contact tussen leerkracht en ouders. De leerkracht is het eerste aanspreekpunt voor ouders. De leerkracht onderzoekt wat nodig is en stelt samen met ouders en zo nodig in overleg met de intern begeleider een plan op. Dit plan bespreken wij met u als ouders, want u kent uw kind het beste. Het kan voorkomen dat een kind ondanks alle extra inspanningen de stof niet goed onder de knie krijgt. We willen dan verder onderzoeken waar dit aan ligt. Omdat wij in sommige gevallen meer informatie nodig hebben om uw kind goed te kunnen begrijpen en daarmee goed te ondersteunen, winnen we soms extern advies in. De intern begeleider coördineert dit proces. Als er een onderzoek komt, is er altijd overleg met ouders.
Ouders moeten toestemming geven voor het onderzoek. Ook kunnen wij het advies geven om buiten de school professionele hulp te zoeken.
Het kan voorkomen dat een kind met één vak niet goed mee kan komen. Het is in dat geval mogelijk dat deze leerling met alle andere vakken gewoon met de groep meedoet, maar alleen voor bijvoorbeeld rekenen een eigen programma krijgt aangeboden. Zo kan het kind in eigen tempo doorgaan en dit vak op een bij hem/haar passende manier verwerken. Als een kind structureel voor een onderdeel een eigen programma krijgt, dan schrijven we voor dit kind een ontwikkelingsperspectief (OPP). Wij geven hiermee aan dat het kind naar alle waarschijnlijkheid de einddoelen voor een of meerdere vakgebieden van het basisonderwijs niet zal halen. Het ontwikkelingsperspectief wordt met de ouders besproken en door hen ondertekend. Er wordt elk jaar opnieuw een ‘lange termijnplan’ opgesteld, waarin de doelen voor het betreffende schooljaar worden vastgesteld.
Er zijn kinderen voor wie het reguliere aanbod niet voldoende is om tot leren te komen. Observaties, gesprekken met ouders, kindgesprekken en toetsen kunnen aanleiding geven om het reguliere aanbod aan te passen. Dit kan verdiepende lesstof vanuit de methode zijn, maar ook lesstof die losstaat van de methode, zoals de Pittige Plus Torens, Somplextra en projectwerk. De werkwijze is tweeledig: aansluiten bij de motivatie van de leerling en het oefenen van cognitieve, maar ook sociaal-emotionele en creatieve vaardigheden. Indien het verdiepende/uitdagende werk in de groep niet voldoende is, is er de mogelijkheid voor het volgen van de plusgroep. Op school hebben we twee meer- en hoogbegaafdheidscoördinatoren. Voor de groepen 1 t/m 8 is dit Agnes Posthouwer. Zij begeleidt leerkrachten in het vinden van een passende werkwijze en van uitdagende materialen voor leerlingen die meer verrijkings- of verdiepingswerk nodig hebben. Ook begeleiden zij de plusgroepen. Wij hebben plusgroepen in verschillende leeftijdscategorieën. In de bovenbouw zijn er daarnaast mogelijkheden voor het volgen van masterclasses op het voortgezet onderwijs.
Op De Wegwijzer zijn de volgende specialisten aanwezig aangaande onze leerlingenzorg:
In de groepen 1 en 2 geven wij elk kind de kans zich in eigen tempo te ontwikkelen, maar we proberen deze ontwikkeling wel te stimuleren door het kind uit te dagen en te prikkelen. Dit doen we onder andere door een rijk aanbod van middelen. Ook het bijhouden van welke activiteiten een kind verricht en hoe het zich ontwikkelt, is belangrijk om het kind voldoende te kunnen stimuleren. Wij bieden de leerlingen een beredeneerd aanbod en vertalen dat naar betekenisvolle activiteiten voor kleuters. Deze manier van werken betekent niets anders dan: ‘wat doe ik wanneer en hoe meet ik dat?’.
In het beredeneerd aanbod van ons onderwijs aan kinderen uit de groepen 1 en 2 maken wij gebruik van projecten van Kleuteruniversiteit. Kleuteruniversiteit maakt thematische lesmaterialen op basis van prentenboeken die als een rode draad door het project lopen. Bij een project is er veel aandacht voor spel. Dit is de sleutel voor de manier waarop jonge kinderen leren. Kleuteruniversiteitmaterialen hebben duidelijke doelen die gekoppeld zijn aan onze bestaande BOSOS-doelen. Door te spelen en te kunnen ontdekken, ontwikkelen de kinderen zich. De projecten zijn zo geschreven dat de leerkracht naar eigen inzicht kan differentiëren en onderwijs op maat kan bieden voor ieder kind. Elk thema duurt ongeveer drie weken en bestaat uit reken-, taal- en bewegingsactiviteiten, dans- en muzieklessen, natuur en techniek, samenleving en maatschappij, voorbereidende schrijflessen en wereldoriëntatie, suggesties voor hoeken, Engelse lessen en knutselideeën.
Kleuters leren tijdens hun spel. Spel in hoeken neemt op onze school daarom een belangrijke plaats in. De spelontwikkeling van kinderen loopt tot ongeveer 8 jaar.
Waar in groep 2 de focus in hoeken nog zal liggen op het aanleren van nieuwe vaardigheden ligt in groep 3 de focus op het wendbaar maken van zaken die leerlingen eerder leerden. Hierdoor kunnen vaardigheden die leerlingen methodisch krijgen aangeboden spelenderwijs worden toegepast en verwerkt.
In de groepen 1 t/m 3 zijn verschillende hoeken aanwezig. Wanneer kinderen worden aangemoedigd om op hun eigen manier met dit materiaal te spelen, ontwikkelen zij nieuwsgierigheid, motivatie en gevoel van succes. Dit alles draagt bij aan de taal-, reken-, motorische, sociale en emotionele ontwikkeling.
In de eerste twee jaren van de basisschool wordt bij kinderen de grondslag gelegd voor de verdere ontwikkeling op school. Daarom is het belangrijk dat die ontwikkeling zo duidelijk en zorgvuldig mogelijk in kaart wordt gebracht. In de groepen 1 en 2 werken wij met het leerlingvolgsysteem van BOSOS.
Het doel van BOSOS is: komen tot een beredeneerd aanbod door gericht observeren en signaleren en opbrengsten goed in kaart brengen die specifiek zijn voor de praktijk. Zo kan de leerkracht het leerstofaanbod aanpassen aan de mogelijkheden van de leerlingen en aan de mogelijkheden van de klas. Op basis van deze zorgvuldige werkwijze kan de leerkracht juiste beslissingen nemen die voor de toekomst van een leerling van essentieel belang zijn. Daarvoor moeten diverse zorgonderdelen worden geïntegreerd. De leerkracht volgt de leerling en weet wanneer hij/zij de leerling in de gaten moet houden of wanneer hij/zij in actie moet komen. De intern begeleider kan de leerkracht daarin volgen en indien nodig adviseren en begeleiden.
Leerlingen moeten in 8 jaar minimaal 7.520 uur les krijgen. Op jaarbasis is dat 940 uur. We zorgen voor een evenwichtige verdeling van de activiteiten.
Wij werken op PCB De Wegwijzer met een continurooster. De groepen 1 t/m 4 krijgen samen minimaal 3520 uren les; elke groep minstens 880 uur per jaar. Voor de groepen 5 t/m 8 geldt 4000 uren per jaar, dus minimaal 1000 uur. Per schooldag wordt maximaal 5,5 uur les gegeven; daar zit een ochtendpauze en een middagpauze van 2x een kwartier in. De vakanties worden jaarlijks vastgesteld in overleg met de andere Puttense scholen. We zorgen er daarbij voor dat de meeste vakanties gelijk vallen. Een aantal dagen is voor De Wegwijzer vrij ter beschikking. Die vullen wij in met studiedagen en extra vakantiedagen. Wij maken de overige uren altijd vol.
U kunt onze schooltijden vinden op onze site.
Voor VPCO Putten is het belangrijk dat iedereen zich gehoord en begrepen voelt.
Iedereen die zich verkeerd behandeld voelt, ontevreden is over iets, of een probleem ervaart kan daarover een klacht indienen. Voor VPCO Putten is het belangrijk dat iedereen die een klacht indient zich gehoord en begrepen voelt en dat zijn of haar klacht zorgvuldig wordt afgehandeld.
Interne vertrouwenspersoon
Elke school heeft een medewerker die ook de rol van interne vertrouwenspersoon op de school vervult. De interne vertrouwenspersoon kan de klager verwijzen naar de schooldirectie, externe vertrouwenspersoon of het bevoegd gezag. De interne vertrouwenspersoon hoort de klacht aan en verwijst door naar de juiste persoon. De interne vertrouwenspersoon heeft geen onderzoekende of bemiddelde rol.
Onze interne vertrouwensperso(o)n(en) is/zijn:
Externe vertrouwenspersonen
Geschillencommissies Bijzonder Onderwijs
Van scholen wordt verwacht dat zij een beleid voeren dat gericht is op de veiligheid van leerlingen en dat zij de veiligheidsbeleving van leerlingen jaarlijks monitoren. Tevens dient er binnen de school een coördinator te zijn die het beleid wat betreft het tegengaan van pesten coördineert en die optreedt als aanspreekpunt. Scholen hebben in dit verband een zorgplicht, wat inhoudt dat elke school er voor moet zorgen dat er:
De schoolleiding zorgt er voor dat de beleving van de sociale veiligheid door leerlingen in kaart wordt gebracht en dat -indien nodig- verbetermaatregelen worden genomen. Het bestuur van VPCO Putten blijft eindverantwoordelijk.
De scholen van VPCO Putten voldoen aan de wettelijke verplichting om de monitoringsgegevens betreffende het gemiddelde beeld van de sociale veiligheid binnen de school beschikbaar te stellen aan de Inspectie van het Onderwijs. Deze ziet toe op de naleving van de wettelijke voorschriften.
Onze school monitort de sociale veiligheidsbeleving van leerlingen. We nemen een vragenlijst af via WMK. Eén keer per twee jaar wordt er een peiling onder leerlingen, ouders en leerkrachten uitgezet.
PCB De Wegwijzer is een Kanjerschool. En daar zijn wij trots op!
De Kanjertraining wordt erkend door de onderwijsinspectie als gecertificeerde methode om de sociaal-emotionele ontwikkeling te bevorderen. Al onze leerkrachten zijn of worden opgeleid om wekelijks de Kanjerlessen te geven. Onze Kanjercoördinator, Thijs van Brummelen, houdt zicht op de kwaliteit van de lessen, houdt de nieuwste ontwikkelingen bij, dient als vraagbaak en wordt ingezet bij de meer complexe vraagstukken waarbij het bijvoorbeeld om pestgedrag gaat. Om het jaar volgen wij een trainingsdag met het hele team om weer helemaal up-to-date te zijn.
De sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen vinden wij enorm belangrijk. Deze ontwikkeling gaat niet vanzelf. Gewenst gedrag zal kinderen aangeleerd moeten worden. Ouders en de school zijn daarin partners.
Tijdens de Kanjerlessen:
Voor de kinderen gelden de volgende basisregels: www.kanjertraining.nl. Zo kunt u hier thuis bij aansluiten.
Wanneer een kind herhaaldelijk ongewenst gedrag vertoont, bijvoorbeeld als het kind de leerkracht een grote mond geeft of uitscheldt, opdrachten weigert uit te voeren, sociaal ongewenst of onbehoorlijk gedrag vertoont, dan volgt een gesprek met de leerkracht en eventueel de IB’er. Er wordt telefonisch melding gedaan bij de betreffende ouders door de leerkracht. De leerkracht, IB’er en directie houden een logboek bij met naam, datum en tijdstip, aard van ongewenst gedrag en de genomen maatregel. Bij herhaling van de bovengenoemde gedragingen worden ouders op gesprek gevraagd. Als de tweede waarschuwing geen effect heeft en het kind weer ongewenst gedrag vertoont, zal overgegaan worden tot schorsing of een time-out. Deze beslissing wordt door de directie genomen in overleg met het bevoegd gezag (leerplichtambtenaar) en per geval zal bekeken worden voor hoe lang de schorsing geldt. De ouders worden, samen met de leerkracht en de directie, voor een gesprek op school uitgenodigd. Daarnaast ontvangen de ouders een schriftelijke bevestiging van de maatregel en de reden waarom. Er vindt overleg plaats met de leerplichtambtenaar en de inspectie over het probleem en de genomen maatregelen. Mocht na terugkomst blijken dat het gedrag van de leerling niet verbetert, dan zullen de inspectie en de leerplichtambtenaar worden geraadpleegd door de directie. Uiteindelijk neemt de directie de beslissing tot verwijdering.
Onze school kent een ontruimingsplan met taakverdelingen onder leerkrachten, waarbij de veiligheid voorop staat. Regelmatig oefent de gehele school hoe gehandeld moet worden wanneer het ontruimingssignaal klinkt. Alle groepen verzamelen zich dan zo spoedig mogelijk bij de grote snipperbak op het schoolplein achter de betonnen blokken, waarna alle kinderen worden geteld en professionele hulp wordt ingeschakeld.
Onze school beschikt over voldoende bedrijfshulpverleners (BHV’ers) die elk jaar bijgeschoold worden. Voor de gebruikersvergunning is naast veiligheid vooral preventie belangrijk.
De belangrijkste taken van een preventiemedewerker zijn:
De vereniging heeft een collectieve ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering afgesloten via Verus, de landelijke vereniging voor christelijk onderwijs in Nederland. Daarmee zijn alle betrokkenen bij schoolactiviteiten (leerlingen, personeel en vrijwilligers) verzekerd. De verzekering geeft recht op een (beperkte) uitkering als een ongeval tot blijvende invaliditeit leidt. Ook zijn de geneeskundige en tandheelkundige kosten gedeeltelijk meeverzekerd. Dit geldt alleen als de eigen verzekering van betrokkene de schade niet dekt (bijvoorbeeld door eigen risico). Materiële schade (zoals een kapotte bril of fiets) valt niet onder de dekking. Door de aansprakelijkheidsverzekering zijn wij, als school, zelf tegen schadeclaims als gevolg van onrechtmatig handelen verzekerd evenals de mensen die voor de school werken (bestuur, personeel, vrijwilligers). Wij maken u attent op twee zaken die vaak tot misverstanden leiden.
Ten eerste is de school of het schoolbestuur niet (zonder meer) aansprakelijk voor alles wat tijdens de schooluren en buitenschoolse activiteiten gebeurt. Wanneer dit wel het geval zou zijn, zou alle schade die in schoolverband ontstaat op de school kunnen worden verhaald. Dit is niet zo. De school is alleen verplicht schade te vergoeden als er sprake is van een verwijtbare fout. De school (of zij die voor de school optreden) moet dus tekort zijn geschoten in haar rechtsplicht. Het is mogelijk dat er schade wordt geleden zonder dat er sprake is van enige onrechtmatigheid. Dat is bijvoorbeeld het geval als tijdens de gymles een bal tegen een bril komt. Die schade valt niet onder de aansprakelijkheidsverzekering en wordt (dan ook) niet door de school vergoed.
Ten tweede is de school niet aansprakelijk voor (schade door) onrechtmatig gedrag van leerlingen. Een leerling die tijdens de schooluren of tijdens andere door de school georganiseerde activiteiten door onrechtmatig handelen schade veroorzaakt, is daar in de eerste plaats zelf (of de ouders) verantwoordelijk voor. Het is dus van belang dat ouders zelf een particuliere aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. U kunt als ouder kiezen voor het afsluiten van een verzekering die materiele schade aan eigendommen en kleding tijdens schooluren vergoedt. Het gaat dan om schade of diefstal die niet valt onder de aansprakelijkheid van de school. Voor meer informatie over deze eigendommenverzekering gaat u naar http://www.verus.nl/nieuws/eigendommenverzekering-voor-leerlingen
Scholen kunnen altijd een extraatje gebruiken. Tóch zijn er factoren waardoor wij als school enige aarzeling kennen. Niet uit ondankbaarheid, maar omdat wij als school onafhankelijk willen zijn en blijven. Bedrijven willen, terecht, een tegenprestatie voor hun investeringen. Wij stellen ons dus voorzichtig op en bekijken van geval tot geval of en hoe we op sponsorvoorstellen ingaan. Bij twijfel bespreken wij dit in de MR.
Wij organiseren ook activiteiten die niet bekostigd worden door de overheid.
Onderwijs wordt grotendeels bekostigd door de overheid. Naast het onderwijs dat op school wordt gegeven, organiseren wij ook activiteiten die niet in deze bekostiging zijn meegenomen. Hiervoor wordt van ouders een bijdrage verwacht. De oudercommissie int, doorgaans in de maand september, namens de school de ouderbijdrage. De OC stelt in overleg met de directeur jaarlijks een begroting op voor deze ouderbijdrage. De penningmeester legt jaarlijks schriftelijk verantwoording af aan ouders over de besteding van het geld.
Het bedrag per kind is € 25,00 per jaar en wordt besteed aan activiteiten zoals het sinterklaasfeest, Kerst, Pasen, excursies en sportdagen.
Naast de ouderbijdrage betaalt u ook mee aan het schoolreisje. Dat bedrag wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld. Groep 8 gaat op kamp en de kosten hiervoor bedragen € 75,00
Per 1 augustus 2021 is een nieuwe wet voor de vrijwillige ouderbijdrage van kracht geworden. De kern van de wet is dat alle leerlingen moeten kunnen meedoen met activiteiten die de school organiseert, ook leerlingen met ouders die de vrijwillige ouderbijdrage niet kunnen of niet willen betalen.
Wij nodigen u van harte uit voor een oriënterend gesprek met de directeur.
Soms zijn er omstandigheden waarvoor er buiten vakanties om extra verlof nodig is. In de Leerplichtwet wordt dit ‘verlof op grond van gewichtige omstandigheden’ genoemd (artikel 11 sub g). Er kan sprake zijn van gewichtige omstandigheden in bijvoorbeeld de volgende gevallen:
Gewichtige omstandigheden zijn uitsluitend persoonlijke omstandigheden. Per geval wordt beoordeeld of een verzoek tot verlof gehonoreerd kan worden. Meestal zal het verlof beperkt worden tot één of enkele dagen. Een dergelijk verzoek voor verlof moet worden ingediend bij de directeur van de school.
Met Samenwerkingsverband Zeeluwe onderhoudt VPCO Putten nauwe banden.
We gaan voor: